Hae
Sanna Laitinen

Kuume joka ei lähde edes tulehduskipulääkkeillä!

 

Tää viikonloppu ollaan pääkaupunkiseudulla meidän toisessa kodissa. Mulla oli perjantaina täällä Etelä-Suomessa pari palaveria ja Jonilla töitä, joten oli luontevaa yhdistää ystävien moikkausreissu ja asioiden hoitamisreissu näin viikonlopuksi. Suunnitelmissa oli käydä tyhjentämässä tarpeettomaksi jäänyt yrityksen varastotila Töölössä, treenata Ison Omenan Fressillä ja nähdä ystäviä (ja vauvakavereita myös!).

Kotimatkalla, palavereiden jälkeen perjantaina alkuiltapäivästä valittelin autossa kehnoa vointiani. Lihaksia kolottaa, väsyttää ja olo on kovin vetämätön. Flunssaoireita oli ollut muutamana päivänä. Päätin levätä iltapäivän ja siirrellä muita menoja eteenpäin.

Kotiin päästyä kuume alkoi nousta kohisten. Hyvä kun jaksoin kävellä tai pidellä vauvaa. Ruokahalu oli aivan kateissa ja olo aivan järkyttävä. En löytänyt kuumemittaria, joten hirmukorkean kuumehorkan pelossa nappasin Burana kuussatasen.

 

Kuume laski – ja nousi heti uudelleen!

Tunnin kuluttua kuume alkoi laskea ja olo parantua – jaksoin syödä vähän ja palasin takaisin pehkuihin. Kolmen tunnin päästä kuume palasi – ensin 38,1, sitten 39,1 ja 39,5 jälkeen otin seuraavan lääkeannoksen, vaikken tietenkään saisi niin tiuhaan syödä Buranaa.

Viestittelin digiklinikan lääkärin kanssa – mikä hitto mulla on? Voinko kuolla tässä yön aikana? Samaan aikaan kysyin Imetyksen tuki -ryhmässä sairaana imetyksestä, ja saman tien ystäväni laittoi viestiä että rintatulehdus voi nostattaa vain korkean kuumeen ilman muita oireita. Tulehdukseen tarvitaan saman tien antibiootti, sillä hoitamattomana rintatulehdus voi olla vaarallinen.

 

 

Digiklinikan lääkäri kehotti käymään seuraavana päivänä vielä lääkärissä tutkituttamassa sairautta. Tulehdukseksihan tuo todettiin, ja nyt odotellaan sängyn pohjalla, koska olo paranisi.

En tykkää yhtään syödä antibiootteja. Tuntuu että niistä aiheutuu vatsalle ylimääräisiä vaivoja, ja olin tyytyväinen kun en pelkästään pyytänyt digiklinikalta kuuria ja alkanut syömään. Parempi tutkia, onko kyseessä todella bakteeritulehdus joka vaatii lääkehoitoa.

Ja nyt kun meillä on pieni vauva täysimetyksellä – voinko jatkaa imetystä antibioottikuurin ajan? Voinko pakastaa rintamaitoa myöhempää käyttöä varten kun syön antibiootteja? Millaisia oireita vauvalle tulee minun syömästäni kuurista?

Samalla mietin, kuinka herkästi vauvoja lääkitään jos jokin oire ilmaantuu – Cuplatonia esimerkiksi suositellaan jos vauva kärsii ilmavaivoista, mutta ajatus vauvan lääkitsemisestä tuntuu ihan kamalalta. Miten eri lääkkeet vaikuttavat esimerkiksi vauvan suolistoon?

En missään nimessä arvostele niitä jotka käyttävät näitä lääkkeitä, olen vain persoonaltani varsin neuroottinen ja peloissani kaikesta uudesta, ja taivas miten ylisuojeleva mutsi musta on tulossa…

Te ketkä olette syöneet antibioottikuurin ja imettäneet, onko vauvalle tullut oireita? Oletteko lääkinneet vauvaa ja onko oireisiin löytynyt apua? Onko äidin antibioottien syönnillä vaikutusta esim rokotuksien antamiseen?

Neuroottisesta Laitislandiasta hyvää iltaa.

Sanna

Follow my blog with Bloglovin

10 kommenttia

 1. Las evl kirjoitti:

  Imetysaikana voi käyttää useita antibiootteja turvallisesti, lääkäri tarkistaa LactBase-tietokannasta kaikkien lääkkeiden sopivuuden imettäville. Toki turhia lääkkeitä ei koskaan kannata syödä, mutta kyllä vaikkapa keuhkokuume tai ärhäkkä rintatulehdus kannattaa antibiooteilla hoitaa! 🙂 Imetysaikana turvalliset antibiootit eivät erity maitoon siinä määrin, että niistä olisi tutkimusten mukaan vauvalle haittaa. Äidin antibioottien käyttö ei vaikuta vauvaan, vauvan rokotuksiin tai oikeastaan mihinkään muuhunkaan.

  Cuplatonista/Disflatylista ei ole tutkimusnäyttöä että oikeasti merkittävästi auttaisi vauvojen mahavaivoihin. Lactobacillus reuterii -maitohappobakteereista on jnkv tiedenäyttöä. Olet oikeassa siinä, että vauvojen tavanomaisiin kasvuun liittyviin oireisiin kuten levottomuuteen, lieviin vatsavaivoihin, ulosterytmin muutoksiin tms ei kannata lääkkeitä käyttää. Seuranta eli aika on moneen vaivaan paras lääke 🙂

  Oireesi muuten kuulostavat influenssalta, olitko ehtinyt ottaa rokotteen?

  • sannalaitinen kirjoitti:

   Suurkiitos tästä tietopaketista! Joo, influenssarokote tuli otettua jo raskausaikana.

 2. Nina kirjoitti:

  En osaa sanoa mutta voimia! Pian oot taas kunnossa! ?

  • sannalaitinen kirjoitti:

   Kiitos Nina, toivotaan että helpottaa pikaisesti. En voi suositella tätä pöpöä kenellekään! Ihan kamalaa.

 3. Annis kirjoitti:

  Moi! Ensinnäkin tosi ikävää, että joudut kokemaan rintatulehduksen ja siitä aiheutuvat huolet ja harmit. Onneksi syömästäsi antibioottikuurista erittyy vain osa rintamaitoon. Toki ab-kuuri tuhoaa aina taudinaiheuttajien lisäksi hyvää bakteerikantaa, joten suolisto-oireita voi tulla sekä sinulle että vauvalle. Imetyksen jatkumisenkin kannalta rintatulehdus on kuitenkin hyvä hoitaa – hyvä siis kun sait kuurin. Käytätkö probiootteja? Jos et, niin kannattaa aloittaa ne ab-kuurin rinnalle. Myös vauvalle on saatavilla probioottitippoja. Esimerkiksi äidinmaidosta peräisin olevan Lactobacillus reuteri:n on todettu vähentävän jopa koliikki-itkua. Lisäksi vauvojen mahdollisiin vatsavaivoihin kannattaa kokeilla vauvahierontaa tai halutessasi jopa vyöhyketerapiaa. Syömäsi antibioottikuuri ei estä vauvan rokottamista. Tsemppiä ja jaksamista teille!

  Terkuin blogiasi lukeva terveydenhoitaja

  • sannalaitinen kirjoitti:

   Ihan superiso kiitos näistä tiedoista! Alkaa itkettää kun on niin kiitollinen olo 😀 <3 Täällä on minulla ja vauvalla juuri nuo maitohappobakteerit käytössä kummallakin.

 4. Kirsi kirjoitti:

  Tsemppiä ja pikaista paranemista! Itse sain pahan tulehduksen pari päivää synnytyksen jälkeen ja jouduin syömäön vahvan antibioottikuurin ja useampana päivänä lisäksi särkylääkkeitä. Valitettavasti meidän pojalla reagoi vatsa maitohappobakteereista huolimatta noihin lääkkeisiin aika pahasti ja välillä meinasi itsellä itku tulla, kun näki miten toiseen sattui imetyksen jälkeen. Cuplatoniakin kokeiltiin, mutta se tuntui vain pahentavan asiaa. Onneksi tilanne korjaantui kuurin loppumisen jälkeen. Toivottavasti teillä sujuu kaikki hyvin ja maitohappobakteereista on apua.

  • sannalaitinen kirjoitti:

   Voi ei 🙁 kiitos kun jaoit teidän kokemuksen aiheesta, kaikkeen täytyy siis varautua… tosi harmi että tämmöistäkin voi sattua. Itselle soisi mitä vaan, mutta tuon pienen kärsimistä on ihan kamalaa katsella!

 5. Johanna kirjoitti:

  Moi Sanna! Lapsena söin vuosikausia antibioottikuureja krooniseen poskiontelotulehdukseen ja flunssakierteisiin alle kouluikäisestä lähtien. Nyt aikuisena joudun tosi tarkkaan katsomaan mitä syön ja kärsin ibs tyyppisestä herkästä vatsasta, joten joskus kun tulee omia lapsia, olen taatusti vähintään yhtä neuroottinen heidän lääkitsemisestään, ihan pelkästää oman kokemukseni perusteella. Kiitos kun kirjoitat näistä, palaan varmasti blogiisi vuosien varrella usein näitä lukemaan, kun se oma esikoinen joskus tulee. T.30v reumaatikko

  • sannalaitinen kirjoitti:

   Voi Johanna, mitä kaikkea sä oot päässyt kokemaan ihan pienestä! Varmastikaan et pienenä mitään turhia antibioottikuureja saanut, mutta vähempikin pistää suoliston sekaisin. Minullakin aikanaan yksi ab-kuuri ja sen perään etelänmatka aiheutti koko loppuvuodeksi jopa päivystykseen vieviä vatsakramppeja. Ei kiva!
   Kiitos kun jaoit kokemuksesi, ja ihanaa alkavaa vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *