Hae
Sanna Laitinen

Näin pysyt motivoituneena.

 

Nyt kerron teille oivalluksen.

Sellaisen oivalluksen, joka on ollut yksi merkittävimmistä esimerkiksi uravalintojani tai elämäntapojani ajatellen. Se auttaa oppimaan, sisäistämään ja jäsentämään tehokkaammin uusia asioita, ja pitämään kiinni hyväksi havaituista tavoista. Se auttaa minua, maailman pahinta herkkuhiirtä, syömään terveellisemmin, ja se auttaa minua elämään sellaista elämää jollaista haluan elää! Se auttaa minua pysymään motivoituneena.

Haluatko tietää millainen oivallus se oli? Tässä se tulee.

Muistatko tällaiset ajat koulussa: olit päätynyt opiskelemaan ainetta joka ei ihan hirveästi kiinnosta sinua. Ehkä olit peruskoulussa, ehkä jo ammatillisessa tai korkeamman asteen oppilaitoksessa. Koe kuitenkin on tulossa, ja ehkä venytät kokeeseen lukemista viimeiseen asti – ainakaan et opiskele kovin tehokkaasti. Joku saattaa tässä tilanteessa opiskella kokeeseen vasta viimeisenä mahdollisena iltana – minä taisin olla tällainen. Koetilanteessa saatoit suoriutua hienostikin, tai sitten et. Joka tapauksessa: kuinka paljon muistit opiskeltavasta aiheesta muutaman viikon kuluttua? Todennäköisesti et kovinkaan paljon.

Tai: Olit päättänyt aloittaa uuden, terveellisemmän elämän. Sinulla oli ruokavalio-ohje toisessa kädessäsi, treeniohjelma toisessa. Et silti tuntenut oloasi kovin motivoituneeksi. Pakolla noudatit ohjeita jonkun aikaa, kunnes palasit takaisin omiin rutiineihisi ja ehkä ei niin terveellisiin elämäntapoihin. ”Miksen taaskaan onnistunut? Minulla ei ole sitten yhtään itsekuria.”

 

Ja ajattelepa tätä!

Muistatko sellaisen hetken, kun suhtauduit todella intohimoisesti esimerkiksi johonkin harrastukseesi, tai halusit välttämättä, keinoja kaihtamatta, tietää jostakin asiasta lisää? Kuinka nopeasti opitkaan, kun asian sisäistäminen tuntuu sinulle niin ehdottoman, käsittämättömän tärkeältä! Kuinka upea on se fiilis, se tunnetila, kun ehdottomasti haluat selvittää, sisäistää, tietää. Muistatko sen tilanteen, sen fiiliksen?

Muistatko, mitä silloin opit? Mitä näit, kuulit, tunsit, maistoit, haistoit. Todennäköisesti kyllä, ja todella paljon voimakkaammin kuin tuossa epämotivoivassa koetilanteessa, tai pakotetussa, uudenlaisessa elämäntavassa.

 

Mitä tästä voi päätellä?

Ensimmäisessä esimerkissä opiskeltiin, syötiin ja treenattiin pakon ja itsekurin sanelemana. Tehtävistä oli vain suoriuduttava.

Toisessa esimerkissä koit käsittämättömän suurta paloa toteuttaa, sisäistää, oppia ja selvittää. Se oli todellista motivaatiota!

Tarvitseeko kukaan oikeasti itsekuria saavuttaakseen itselleen merkityksellisiä, merkittäviä asioita? Eikö ole ihan mielettömän paljon hienompaa motivoida itsensä saavuttamaan upeita asioita elämässään, sellaisia jotka kokee merkityksellisiksi, auttaa kehittymään ja olemaan paras mahdollinen itsensä?

 

Näin pysyt motivoituneena.

Mitä haluat saavuttaa, kuinka haluat elää, millainen ihminen haluat olla? Kun onnistut perustelemaan itsellesi kaikki ne syyt, miksi jonkin asian saavuttaminen, sisäistäminen, selvittäminen tai oppiminen on sinulle elintärkeää, ei motivaatiota tarvitse enää löytää. Silloin motivaatio on löytänyt sinut! Ja jos haluat motivoida myös muita, sinun täytyy pystyä viestimään kuulijallesi, miksi asian sisäistäminen, saavuttaminen, selvittäminen tai oppiminen on niin tärkeää. Näin pysyt motivoituneena.

En tiedä sinusta, mutta välillä minun tarvitsee muistuttaa itselleni, miksi nyt on syytä kehittyä, miksi haluan olla tässä hyvä, miksi tämän asian tekeminen on minulle tärkeää. Ja automaattisesti, kun pystyn kertomaan itselleni, miksi, motivaatio on taas täällä.

 

Ja joka ikinen kerta, kun palautan mieleeni sellaisen hetken, kun janosin oppia ja saada tietää lisää jostakin asiasta niin palavasti ja intohimoisesti, tulee ihan mieletön fiilis. Kombo innostusta, hyvää oloa, jännitystä, poltetta, energiaa…

Millainen on sun motivaatiofiilis? Eikö se tunnukin ihan superhyvältä?

Sanna

 

Kirjoittaja on puhuja ja juontaja, joka suhtautuu esiintymiseen, oppimiseen ja hyvinvointiin intohimoisesti.

Kurkkaa myös:  Paras muutos syntyy pikkukriisistä

Sannan Instagram

Sannan Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *